Digitale factuur in sterke opmars

Datum gepubliceerd: maandag, 23 april 2018 Ga terug naar het overzicht

Steeds meer bedrijven verzenden en ontvangen digitale facturen. De afgelopen jaren is hierin een duidelijke stijging te zien. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzond in 2014 nog bijna 80% van de bedrijven hun facturen op papier. In 2017 was dit nog maar minder dan de helft van de bedrijven (44%).

Digitale factuur versus e-factuur
De overige 47% van de verzonden facturen ging digitaal in 2017. En nog eens 9% ging per e-factuur. We maken hierbij bewust onderscheid tussen een “gewone” digitale factuur (in bijvoorbeeld pdf) en de e-factuur die geschikt is voor automatische verwerking (via UBL of XML). Bij een e-factuur is er namelijk sprake van een bestand met een standaard ‘taal’ waarbij de factuur in het boekhoudpakket van de ontvanger ingelezen kan worden.

Verzonden facturen bedrijven in Nederland 2014 – 2017 (%)
Bron: CBS Statline

Gemiste kans?
Ook in de praktijk merken we dat er steeds meer digitale facturen in omloop zijn. Zowel bij de inkoop- als verkoopfacturen. Vaak is dit een stuk efficiënter dan een papieren factuur. Overtypen is niet langer nodig, want factuurgegevens worden automatisch herkend en/of ingevoerd. En het bespaart onnodig papier en verzendkosten. Door de digitale verwerking is er een kortere doorlooptijd mogelijk van het financiële proces. In combinatie met een financieel dashboard is er altijd een actueel inzicht in de administratie mogelijk.

Klaar voor de toekomst
Voor veel bedrijven is de stap naar een e-factuur te groot. Het ontvangen en verzenden van een digitale factuur in pdf is dan een goede eerste stap. Op die manier raakt u gewend aan een digitaal proces van factuurverwerking. Ook de facturen in pdf’s kunnen voor een groot deel al herkend worden door software met tekstherkenning. De stap naar vervolgens de “echte” digitale factuur (de e-factuur) is dan vervolgens een stuk sneller gemaakt.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de digitale factuur en wat dit voor uw administratie kan betekenen? Neem dan contact op Marita Sloetjes of Rogier Hoftijzer via 0315 – 270 000.

Lees ook: Let op! Bewaarplicht digitale factuur.