eHerkenning aanvragen voor de Belastingdienst: hoe werkt dit?

Datum gepubliceerd: woensdag, 13 oktober 2021 Ga terug naar het overzicht

Doet u als ondernemer aangifte via het portaal “Mijn Belastingdienst Zakelijk”? Voor het doen van uw aangifte omzetbelasting, de aangifte loonheffingen en vennootschapsbelasting heeft u mogelijk eHerkenning nodig. Onderzoek eerst of u eHerkenning nodig heeft. En zo ja, waarvoor? In dit artikel leest u waar u op moet letten, en hoe u eHerkenning kunt aanvragen.

Heb ik eHerkenning nodig?
Verzorgt u zelf uw aangiften omzetbelasting, loonheffingen en vennootschapsbelasting bij de Belastingdienst? Dan heeft u mogelijk eHerkenning nodig om te kunnen inloggen bij “Mijn Belastingdienst Zakelijk”. In een aantal gevallen heeft u voor deze zaken geen eHerkenning nodig. Bijvoorbeeld als wij als intermediair deze zaken voor u verzorgen, of als u aangifte doet via een softwareprogramma dat een koppeling heeft met de Belastingdienst. Een uitzondering geldt ook voor eenmanszaken. Zij kunnen inloggen met een DigiD.

Afhankelijk van waar u het middel voor wilt gaan gebruiken, kunt u een passend middel aanvragen. Onderzoek dus eerst waarvoor u eHerkenning nodig heeft. Hier staat een lijst met organisaties waar eHerkenning voor gebruikt kan worden. Behalve bij de Belastingdienst kunt u bijvoorbeeld inloggen met eHerkenning bij het RVO en UWV.

Tip: Controleer of uw softwarepakket een koppeling met de Belastingdienst heeft. Als intermediair kunnen wij de aangifte omzetbelasting, aangifte loonheffingen en vennootschapsbelasting uiteraard ook voor u verzorgen. Neem hiervoor contact met ons op.

Welke eHerkenning aanvragen?
Gebruikt uw organisatie eHerkenning uitsluitend voor het doen van belastingaangifte? Dan heeft u de mogelijkheid tot een “Belastingdienst eHerkenning” dat alleen hiervoor te gebruiken is. Hiervoor kunt u mogelijk een financiële compensatie aanvragen (m.u.v. eenmanszaken). Voor meer info zie www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/compensatie-eherkenning.

Uit praktisch oogpunt kunt u ook voor een regulier middel kiezen, aangezien er steeds meer zaken via eHerkenning verlopen. Het algemene middel is geschikt voor alle diensten (of de diensten welke u kiest). Hiervoor geldt de compensatie niet. Maar let op: welk middel u ook kiest: voor de Belastingdienst heeft u minimaal betrouwbaarheidsniveau EH3 nodig.

Tip: Heeft u al eHerkenning, maar niet het vereiste betrouwbaarheidsniveau? Neem dan contact op met uw leverancier om uw niveau aan te passen naar EH3.

Wie mag / kan het middel gebruiken?
Als tekenbevoegde bepaalt u zelf wie binnen uw bedrijf eHerkenning gaat gebruiken en waarvoor. Eventueel kunt u iemand binnen uw bedrijf machtigen. Een aanvraag moet worden ingediend door de tekenbevoegde(n) binnen uw bedrijf. Als tekenbevoegde kunt u dit eventueel uitbesteden aan een machtigingenbeheerder (die u binnen uw bedrijf kunt aanwijzen). eHerkenning is persoonsgebonden. Maar let op: u betaald vaak ook per gebruiker. Heeft u meerdere organisaties of BV’s? Vaak kunt u alle organisaties gebundeld aanvragen of overige organisaties later zelf toevoegen via uw eHerkenning account. Informeer hiervoor bij uw eHerkenning leverancier.

Aanvragen eHerkenningmiddel
Er zijn momenteel zes leveranciers voor het aanvragen van eHerkenning. In het overzicht op www.eherkenning.nl/leveranciersoverzicht staan o.a. de leveranciers en de bijbehorende kosten, plus een link naar de aanvragen. Wilt u alleen eHerkenning voor de Belastingdienst? Kies dan voor het speciale Belastingdienst EH3-inlogmiddel. Wacht niet te lang met het aanvragen. De aanvraagprocedure kan wat tijd in beslag nemen. Vaak is een persoonlijke identificatie op locatie een onderdeel van de procedure.

Ketenmachtiging
Verzorgen wij de salarisverwerking voor u? Dan is een ketenmachtiging zinvol. Hiermee machtigt u ons als intermediair. Op deze manier kan de loonafdeling namens u inloggen bij het UWV, het pensioen inzendportaal etc. Een ketenmachtiging moet apart aangevraagd worden. Neem hiervoor contact op met Esther Kruese via tel. 0315 – 270 000.

Meer lezen: