Geld verdienen met de kringloopwijzer?

Datum gepubliceerd: woensdag, 30 oktober 2019 Ga terug naar het overzicht

Door op onderdelen van de kringloopwijzer te sturen, verkrijgt u als melkveehouder bijvoorbeeld een hogere gewasopbrengst of minder mestafzet. Ook kunt u in aanmerking komen voor het onafhankelijk keurmerk Planet Proof, wat u 2 cent per liter melk oplevert. Hoe houdt u meer over onderaan de streep? Samen met een adviseur vult u uw gegevens in, en krijgt u inzicht in uw besparingsmogelijkheden.

Betere resultaten door inzicht
Door een juist ingevulde kringloopwijzer krijgt een bedrijf meer inzicht in de mineralen kringloop van klimaat, dier, voer, bodem en mest. Door op deze onderdelen te sturen en de mineralen beter te benutten, kunnen er betere technische resultaten worden behaald. Door een goede BEX kan een bedrijf minder mestafzet realiseren, wat minder kosten met zich meebrengt. Het gevolg van een hogere gewasopbrengst zorgt voor minder voeraankoop en kan tevens ook zorgen voor minder krachtvoerkosten.

Let op! De eindvoorraad mest die u doorgeeft in januari kan een groot effect hebben op uw deelnamekansen aan Planet Proof. Wilt u weten waar u rekening mee moet houden? Neem dan contact met ons op.

Anticiperen op efficiënte kringloopwijzer
Kan een bedrijf aantonen dat het een hoge gewasopbrengst heeft? Dan gelden ook hogere bemestingsnormen. Bij een droog jaar haalt het bedrijf minder van het land, maar de bemestingsnormen zijn hetzelfde. Het bedrijf is dan inefficiënt bezig. Dit heeft nadelige gevolgen voor de kringloopwijzer. Het is daarom van belang dat een bedrijf anticipeert op de gevolgen van bijvoorbeeld een droogte. Door de inefficiëntie kan de kringloopwijzer nadelige gevolgen hebben voor de Planet Proof regeling. Planet Proof heeft verschillende onderdelen op het gebied van biodiversiteit die belangrijk zijn voor de Kringloopwijzer. Een eis van Planet Proof is dat er minder stikstof op het land moet en meer eiwit van het land gehaald wordt. Er zijn verschillende manieren om dit te beïnvloeden.

Meer weten?
Kom niet voor vervelende verrassingen te staan en wacht niet tot het laatste moment met het invullen van de Kringloopwijzer. In het najaar is de ideale periode om de Kringloopwijzer te bespreken en bij te sturen. Een prognose helpt om tijdig bij te sturen in de bedrijfsvoering en hier efficiënt mee om te gaan. Door met een onafhankelijke visie de Kringloopwijzer te begeleiden en te sturen, willen wij het hoogst haalbare voor het bedrijf naar boven te halen en anticiperen op komende regelgeving en eisen. Uiteraard kunnen wij desgewenst ook het gehele mestbeleid voor u verzorgen inclusief de gecombineerde opgave.

Neem hiervoor contact op met René Veerbeek via tel. 0315 – 270 000.