Wat speelt er op agrarisch gebied? In onze nieuwsbrief lees je het laatste nieuws. Bekijk de Agrarische nieuwsbrief WenV september 2024 In deze editie: Wijziging pachtnormen per 1 juli 2024 GLB/Gecombineerde opgave Vereenvoudigingen conditionaliteiten GLB Vereenvoudiging aanvraagproces GLB-subsidies in 2025 Bezwaar na afwijzen perceel vanwege dubbelclaim Teruggaaf energiebelasting CBb vernietigt besluit intrekking derogatie RVO vervangt […]
Algemene vrijstellingen GLMC 7 en GLMC 8 vervallen in 2024
Door de oorlog in Oekraïne zijn twee voorwaarden voor de GLB-basispremie uitgesteld. In 2023 krijgt men geen korting als er geen gewasrotatie op het bouwland (GLMC 7) is toegepast. Ook waren akkerbouwers niet verplicht om 4% van het bouwland niet-productief te laten (GLMC8). In 2024 komen beide algemene vrijstellingen te vervallen.
Gewasrotatie in 2024 (GLMC 7)
Jaarlijks moet op minimaal 1/3 deel van het bouwland een ander gewas als hoofdteelt (andere gewascode) worden geteeld. Daarvoor wordt in 2024 gekeken naar de gewassen in 2023. Daarnaast geldt op alle percelen de verplichting:
dat eens per 4 jaar een ander gewas als hoofdteelt wordt geteeld;
dat op zand- en lössgrond eens per 4 jaar een rustgewas als hoofdteelt wordt geteeld. Vanaf 2027 wordt dat eens per 3 jaar.
Een volgteelt na de hoofdteelt in hetzelfde jaar wordt ook gezien als gewasrotatie. Voor een volgteelt kiest men een andere gewassoort. In de Tabel Gewassen en GLB op RVO.nl is te zien welke gewassen dezelfde gewassoort zijn en welke keuzes mogelijk zijn. De volgteelt blijft staan tot in het volgende jaar de nieuwe hoofdteelt wordt ingezaaid.
Vrijstellingen GLMC 7
Er geldt een vrijstelling voor braakliggende percelen, natte teelt, meerjarige gewassen, grassen en kruidachtige voedergewassen. Als bedrijven biologisch zijn, of meer dan 75% van hun landbouwgrond gebruiken voor grassen, kruidachtige voedergewassen, braak en/of vlinderbloemige gewassen zijn zij vrijgesteld.
Niet-productief bouwland (GLMC 8)
De verplichting om 4% van het bouwland niet-productief te laten geldt vanaf 2024. Er zijn verschillende manieren om niet-productieve landbouwgrond in te vullen. Bijvoorbeeld met landschapselementen zoals sloten, houtwallen, bomenrijen. Of met andere niet-productieve elementen zoals akkerranden of bufferstroken grenzend aan het eigen bouwland. De verschillende keuzemogelijkheden worden nader toegelicht op de website van RVO.
Bedrijven die meer dan 75% van hun landbouwgrond gebruiken voor grassen, kruidachtige voedergewassen, natte teelt, braak en/of vlinderbloemige gewassen zijn vrijgesteld voor GLMC 8. Biologische bedrijven met maximaal 10 ha bouwland zijn ook vrijgesteld.
Meer weten?
Meer nieuwsberichten
Wat speelt er op agrarisch gebied? In onze nieuwsbrief lees je het laatste nieuws. Bekijk de Agrarische nieuwsbrief WenV juni 2024 In deze editie: Vertrek Erik Berendsen Noodsysteem kunstmatige ventilatie verplicht vanaf 1 juli WA-verzekering voor werkmaterieel Terugwerkende kracht maatschap of VOF Startdatum bij verlengde weidegang uitgesteld tot 15 juni Wijzigingen begindatum eco-activiteiten Terugtrekken eco-activiteiten […]
Vanaf juni zijn er diverse subsidies en vouchers beschikbaar. Landbouwers die derogatie gebruiken en 80% van hun grond als grasland behouden, kunnen vanaf 1 juni subsidie aanvragen. Daarnaast zijn er vouchers voor het opstellen van duurzame bedrijfsplannen (waaronder stikstofemissiereductie) en voor onafhankelijk advies over duurzaamheid, kringlooplandbouw en klimaatneutrale landbouw. Ook is er een subsidie voor […]