eHerkenning: eigen middel of ketenmachtiging?

28 september 2022
advieswijzer

De overheid stimuleert het gebruik van eHerkenning steeds meer. Via het UWV is eHerkenning vereist om in te loggen bij het werkgeversportaal. Verzorgen wij deze werkzaamheden voor u? Dan is er een ketenmachtiging vereist. Dit is bijvoorbeeld nodig als wij wijzigingen of aanvragen voor u doen via het UWW, inzendportaal van pensioenfondsen en pensioenverzekeraars.

Wat is eHerkenning?

De overheid stelt eHerkenning steeds meer verplicht. Via eHerkenning kunt u bij ruim 400 instanties veilig inloggen om online uw zaken met de (semi)overheid te regelen. Zo kunnen zij verifiëren wie u bent en of u hiervoor bevoegd bent. Er zijn meerdere betrouwbaarheidsniveaus. Hoe hoger het niveau, hoe meer gevoelige informatie u kunt uitwisselen. eHerkenning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar.

Voor welke diensten?

Er zijn verschillende organisaties waarbij u met eHerkenning kunt inloggen. Voor sommige instanties is het verplicht, zoals voor het werkgeverportaal van het UWV en het doorgeven van wijzigingen via het inzendportaal van een aantal pensioenfondsen. Voor het indienen van de btw-aangifte is het gebruik van eHerkenning uitgesteld (lees meer). Bekijk op de website van eHerkenning het volledige overzicht van aangesloten dienstverleners.

Eigen middel of ketenmachtiging?

U heeft de opties om een eigen middel aan te vragen en/of ons als tussenpersoon te machtigen via een ketenmachtiging. Een ketenmachtiging is vereist indien wij werkzaamheden voor u verzorgen. Bekijk de video over de ketenmachtiging.

Wat is nu wijsheid? Dit is ten eerste afhankelijk van bij welke organisaties u (verplicht) eHerkenning nodig heeft. Waar wilt u eHerkenning voor gebruiken?
Ten tweede, is het belangrijk om te bepalen welke werkzaamheden u liever zelf wilt verzorgen of uitbesteedt. Wanneer u werkzaamheden liever uitbesteedt, dan is een ketenmachtiging in veel gevallen vereist (vanaf betrouwbaarheidsniveau 2).

Een voorbeeld wat betreft het UWV:

Verricht onze loonafdeling werkzaamheden voor u richting het UWV? Dan is een ketenmachtiging vereist. Zonder ketenmachtiging kunnen wij geen uitkering aanvragen bij het UWV, zoals een WAZO-uitkering bij zwangerschap of transitievergoeding. Ook kunnen wij geen medewerkers ziek of beter melden, waardoor u kans heeft op een boete voor een te lange uitkering door niet tijdig beter melden. Ook medewerkers die ziek uit dienst gaan dienen gemeld te worden bij het UWV.

U kunt deze werkzaamheden ook zelf verzorgen, maar dan heeft u een eigen e-herkenningmiddel nodig op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3). Er zijn verschillende leveranciers. Een aanvraag voor een eigen eHerkenningmiddel doet u als ondernemer zelf bij één van die leveranciers. Voor meer info zie https://www.eherkenning.nl/inloggen-met-eherkenning. Bekijk de video voor meer informatie over eHerkenning aanvragen.

Er zit dus verschil in een ketenmachtiging (waarbij wij als tussenpersoon gemachtigd zijn om werkzaamheden te verrichten) en een eigen middel (die u zelf kunt gebruiken). Beide kan ook nog (naast elkaar). Let op: dan heeft u wel tweemaal onkosten voor eHerkenning. Kiest u ervoor om de werkzaamheden zelf te verzorgen? Hou er dan wel rekening mee dat u deze werkzaamheden echt zelf moet verzorgen, en dus ook zelf verantwoordelijk bent.

Wat kost het?

Er zijn meerdere leveranciers voor eHerkenning. De tarieven zijn afhankelijk van de leverancier en het betrouwbaarheidsniveau. Voor een overzicht van de tarieven voor een eigen eHerkenningmiddel zie het leveranciersoverzicht.

Wanneer wij uw werkzaamheden verzorgen, dan is er een ketenmachtiging vereist. Wij maken hiervoor uitsluitend gebruik van leverancier Reconi. De kosten hiervoor bedragen: 1 jaar (€ 19,95), 3 jaar (€ 55,50) of 5 jaar (€ 90). Deze kosten betaalt u rechtstreeks aan onze leverancier Reconi. Daarnaast worden de tarieven voor desbetreffende werkzaamheden in rekening gebracht. Deze kosten zijn afhankelijk van de werkzaamheden en het uurtarief.

Meer weten over eHerkenning?

Bekijk de website eHerkenning en de meest gestelde vragen. Wilt u een ketenmachtiging aanvragen? Neem dan contact op met ons.

Meer weten?

Arjan Bokkers
fiscaal adviseur

Overige advieswijzers

Advieswijzer Beperkte gemeenschap van goederen 2023

Voor de ondernemer die na 1 januari 2018 is getrouwd zonder huwelijksvoorwaarden, geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Een ondernemer doet er verstandig om huwelijkse voorwaarden overeen te komen met zijn of haar aanstaande echtgenoot of geregistreerd partner.   Bent u voor 1 januari 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijksvoorwaarden opgesteld? Dan blijft voor […]

Advieswijzer Hybride werken 2023

Wat zijn de mogelijkheden voor werkgever en werknemer om flexibel en plaatsonafhankelijk te werken? En wat betekent dat voor de reiskostenvergoeding, de thuiswerkvergoeding en bijvoorbeeld de arbovoorzieningen? Hoe kunt u hybride werken fiscaal vriendelijk inkleden? Kortom, welke regels gelden er voor u als werkgever en voor uw personeel?   Wet flexibel werken Bij hybride werken […]

Advieswijzer Fiscale eenheid 2023

Onderneemt u vanuit meerdere bv’s, dan kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om de bv’s een fiscale eenheid te laten vormen. Zowel in de vennootschapsbelasting als in de omzetbelasting is een fiscale eenheid mogelijk.   De voorwaarden luisteren nauw en alhoewel deze constructie zeker voordelen kent, zijn er ook enkele belangrijke nadelen. In deze advieswijzer komt […]

accountants en adviseurs sinds 1926 - accountants en adviseurs sinds 1926 -
ga