Vader Gerard Peters startte in 1986 een bedrijf in kunststof grondstoffen en granulaten. Vanaf 1997 kwam zoon Bram Peters ook in het bedrijf. Samen met zijn vrouw Marlous en hun team van elf medewerkers geeft Bram vanuit het huidige Save Plastics het afvalplastic een nieuw leven. Zij zijn hierin uniek. Het plastic dat zij gebruiken als grondstof, is afval waar verder niemand meer iets mee kan.
Een tweede leven
Het plastic krijgt een tweede leven in allerlei duurzame en onderhoudsvrije kunststof producten voor buiten. Vlonders, bankjes, steigers, sproeiers, lantaarnpalen, tuinmeubels en bruggen. Van alles is mogelijk. Ongeveer 90% van de huidige afzet gaat naar gemeenten. Sinds april 2019 hebben Bram en zijn vrouw Marlous ook een huis gebouwd van maar liefst 10.000 kilo afvalplastic. Het huisafval is getransformeerd tot een modern, luxe en strak vormgegeven huis, dat ook daadwerkelijk wordt bewoond door Bram en zijn gezin.
Uniek in plastic afvalverwerking
Bram Peters, van oorsprong opgeleid als boswachter, heeft een sterke binding met de natuur en ziet al langer dat het niet goed gaat met het plastic. Bram: “Jaarlijks wordt er 900 miljoen kilo afval verbrand. Afvalplastic waar andere bedrijven niets mee kunnen. Machines lopen bijvoorbeeld vast of producten zijn niet goed genoeg. Wij redden dat plastic van de verbranding.” Save Plastics is hierin uniek. Zij zijn in staat om van dit afval producten voor buiten te produceren. “Een tuinhekje van gerecycled kunststof is even duur. Toch is het een uitdaging om gemeenten ervan te blijven overtuigen dat onze producten minstens zo goed zijn als bijvoorbeeld hardhout. We verwerken momenteel nog maar 1,5 miljoen kilo afval per jaar. Daarmee lossen we nog geen half procent van het Nederlandse afvalprobleem op. Bij groei kunnen we qua prijs zelfs halveren,” aldus Bram.
Ontwikkelingen
Het opvoeren van de productie is dan ook een wens. Bram: “We gaan grotere fabrieken neerzetten. Er staat al een centrale fabriek in Duitsland. We willen naar meerdere regionale fabrieken. In Almere staat een fabriek voor de regio Amsterdam. Uitbreiden naar Doetinchem, Groningen en Limburg staat op de planning”. Ook internationaal zetten Bram en zijn vrouw Marlous zich in voor scholing en bewustzijn. Met hun stichting hebben ze lokale initiatieven in circa 14 landen. Bram: “Het is een soort ‘franchise’ formule: de ondernemer ter plekke heeft al een idee en zorgt dat het lokale afval verwerkt wordt in nieuwe producten. Wij ondersteunen de lokale mensen met kennis en bijvoorbeeld een machine.” Deze uitdagingen brengen ook vraagstukken met zich mee.
Laagdrempelig en goed advies
Bram: “Ik kan Jan, onze accountant, letterlijk op zijn mobiel bellen: “Ik zit daarmee, wat adviseer jij?” Hij geeft meteen feedback, zodat ik weer verder kan.” Westerveld en Vossers past goed bij de innovatiedrang van Save Plastics. Bram: “Ze bieden niet alleen het standaard rekenwerk, maar kijken ook of het innovatief en groen kan. Zoals het meedenken met subsidies, het flexibel omgaan met groene aftrekposten en de WBSO. Voor een financiering was er een meerjarige prognose nodig. Ook Marita bellen we heel vaak voor onze administratie. Dan hebben we iets gekocht uit China. Zij weet precies hoe we dat moeten boeken.” De samenwerking is heel goed: “Heel persoonlijk, altijd dezelfde personen. Ze zijn op de hoogte van mijn situatie. Ik hoef niets uit te leggen.”
De toekomst in beweging
Wat de toekomst gaat brengen weten we niet. “Er verandert heel veel. We houden het moederbedrijf solide in de bedrijfsvoering. Met een helderde visie en vaste medewerkers. Onze missie is om het plastic uit de natuur te redden, door er nuttige producten van te maken die je buiten kunt toepassen. De omliggende bedrijven zorgen voor de verkoop van deze producten, maar dat kan van alles zijn wat bijdraagt aan onze missie. De betrouwbaarheid van ons bedrijf willen we vasthouden. Net als jullie hebben wij ook het persoonlijke, onze klanten weten ook wie ze aan de lijn krijgen. Dat vinden we belangrijk in deze snelle wereld,” aldus Bram.
Solide financiële basis voor bedrijfsvoering
Westerveld en Vossers ondersteunt met een betrouwbare financiële basis. Bram: “Het is heel fijn om te zien dat het financieel goed geregeld is. Dat je goed weet wat eruit gaat en wat er in moet komen. Ook hebben we nog nooit problemen met de Belastingdienst gehad. Alles is gewoon op orde. Dat is belangrijk voor ons, want een solide financiële basis is de ruggengraat van je bedrijf. Ook vinden we het leuk dat jullie als accountant mee gaan in de volgende generatie. Als junior ben je altijd geneigd om het anders te doen dan je vader, en dat betekent dat je de bedrijfsvoering anders wilt doen. Dat leidt bij ons niet tot een andere contactpersoon.”