Heb je een aanslag of beschikking btw of loonheffingen van de Belastingdienst ontvangen met belastingrente? Controleer dan of er niet te veel belastingrente is berekend. Het te veel berekende bedrag kunt je, onder voorwaarden, terugvragen.
De Belastingdienst berekent belastingrente als je te laat jouw btw of loonheffingen betaalt. De belastingrente wordt dan berekend vanaf het moment dat de belasting betaald had moeten zijn. In bepaalde situaties heb je misschien in (een deel van) die periode wel al (een deel van) de belasting betaald. Je kunt de Belastingdienst dan vragen om de belastingrente te verlagen.
Een voorbeeld
Stel dat je in juli 2022 netjes op tijd jouw aangifte btw indiende over juni 2022 en de verschuldigde btw betaalde. In 2023 kom je tot de ontdekking dat je, naar jouw mening, te veel btw afdroeg over juni 2022 en vraag je een deel van de afgedragen btw terug. In 2024 blijkt dat je toch te weinig btw betaalde over juni 2022. De Belastingdienst legt een naheffingsaanslag btw op met belastingrente. De Belastingdienst berekent daarbij ook over de periode tussen jouw betaling in juli 2022 en jouw teruggave in 2023 belastingrente. Daarom kun je de Belastingdienst verzoeken om die belastingrente te verlagen.
Er geldt wel een aantal voorwaarden. Zo kun je geen verzoek doen als de totale belastingrente op de aanslag of de beschikking lager is dan € 100. Verder moet je in jouw verzoek een aantal gegevens verstrekken, zoals het aanslag- of beschikkingsnummer, de periode waarover je renteverlaging vraagt, het bedrag waarover ten onrechte belastingrente is berekend en de datum waarop je dit bedrag betaalde (inclusief betalingskenmerk).
Let op! Denk je belastingrente te moeten betalen over een periode dat de Belastingdienst al over de belasting beschikte, neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kunnen voor jou beoordelen of je inderdaad te veel belastingrente betaalde en of het loont om een verzoek tot verlaging te doen.
Wat zijn de ontwikkelingen rond de invoering van de CSRD naar aanleiding van het ‘Omnibus-pakket’ dat de Europese Commissie op 26 februari 2025 heeft gepubliceerd? Het aantal ondernemingen dat rechtstreeks onder de rapportageverplichting van de CSRD zal vallen wordt in ieder geval fors verkleind. Let op! Het Europese Parlement moet nog instemmen met de […]
Een algemeen nut beogende instelling (ANBI) kent tal van fiscale voordelen. Voor een ANBI geldt wel een aantal voorwaarden. Onlangs stond bij een zaak, die speelde voor de rechtbank Noord-Nederland, de vraag centraal of een organisatie die zich richt op het bestrijden van eenzaamheid hieraan voldoet. Fiscale voordelen ANBI Enkele van de voordelen van […]
De definitieve forfaitaire rendementspercentages box 3 voor 2024 zijn bekendgemaakt. Welke percentages zijn het? Forfaitaire rendementspercentages In box 3 bestaan drie verschillende forfaitaire rendementspercentages: voor bank- en spaartegoeden, voor schulden, en voor overige bezittingen. Het percentage voor overige bezittingen voor het jaar 2024 is al langer bekend en bedraagt 6,04%. De definitieve forfaitaire rendementspercentages […]