Termijnen derogatie 2025

6 januari 2025
agrarisch

Bedrijven die in 2025 willen deelnemen aan derogatie kunnen zich hiervoor in de periode 3 tot en met 28 februari 2025 aanmelden bij RVO.

Bemestingsplan
Het bemestingsplan moet uiterlijk 28 februari 2025 opgesteld worden. Voor niet-derogatiebedrijven geldt dat dit plan uiterlijk 14 maart gereed moet zijn.

Grondmonsters
Bij derogatiebedrijven moet het bemestingsplan onder meer gebaseerd zijn op grondmonsters, waarbij de fosfaattoestand en het stikstofleverende vermogen van de bodem is vastgesteld. Grondmonsters kunnen alleen voor derogatie 2025 gebruikt worden wanneer zij ten hoogste vier jaar en een maand voorafgaand aan 1 maart 2025 zijn vastgesteld en vastgelegd. Grondmonsters van voor 1 februari 2021 zijn dus niet meer geldig voor derogatie 2025.

Let op! Om in 2025 gebruik te kunnen maken van fosfaatdifferentiatie mogen de grondmonsters op 15 mei 2025 niet ouder zijn dan vier jaar. Grondmonsters die gestoken zijn tussen 1 februari 2021 en 15 mei 2021 kunnen dus in 2025 nog wel gebruikt worden voor derogatie, maar niet meer voor fosfaatdifferentiatie.

Verkleining derogatievrije zones
De derogatievrije zone rondom de buitengrens van bepaalde Natura 2000-gebieden wordt verkleind van 250 naar 100 meter. Een perceel wordt gerekend tot een derogatievrije zone als ten minste de helft van de oppervlakte in die zone is gelegen.

Derogatienormen 2025
De derogatienorm bedraagt 190 kg stikstof per hectare uit dierlijke mest voor de met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) en 200 kg voor overige gebieden. Voor niet-derogatiebedrijven geldt een norm van 170 kg stikstof per hectare.

Meer weten?

Ferry Wenneker
agrarisch adviseur
Laura Penterman
fiscaal adviseur

Meer nieuwsberichten

CBb: dijkpercelen tellen niet mee voor gebruiksruimte meststoffen

Een veehouder had een aantal dijkpercelen in gebruik van het Hoogheemraadschap. In de pachtovereenkomsten waren beperkingen opgenomen ten aanzien van het beweiden, maaien en bemesten van deze percelen. In de Gecombineerde opgaven gaf hij de dijkpercelen op als blijvend grasland (gewascode 265).   In 2017 werd de veehouder door de NVWA gecontroleerd op de naleving […]

Bemestingsplan verplicht voor alle landbouwers

Alle bedrijven met landbouwgrond zijn verplicht een bemestingsplan op te stellen. Dit plan moet voor 15 maart gereed zijn. In het plan moeten de gewasrotatie op de landbouwgrond en het geplande gebruik van mest beschreven worden. Daarbij gaat het om dierlijke mest en andere meststoffen met stikstof en fosfaat. Het plan bestaat in principe uit […]

Agrarische nieuwsbrief januari 2025

Wat speelt er op agrarisch gebied? In onze nieuwsbrief lees je het laatste nieuws. Bekijk de agrarische nieuwsbrief WenV januari 2025.   In deze editie: Investeringsfonds duurzame landbouw Wijzigingen GLB Verlaging stikstofgebruiksnorm Verlaging mestproductieplafonds en afroming productierechten Aanpassing vrijstelling mestverwerkingsplicht biologische bedrijven Ecoregeling: punten biodiversiteit lastiger te behalen in 2025 Drijfmest uitrijden op vroege teelten […]

accountants en adviseurs sinds 1926 - accountants en adviseurs sinds 1926 -
ga